Вредата от сайтовете за запознанства

Вредата от сайтовете за запознанства

Приложенията за запознанства правят все по-лесно намирането на партньор в живота. Едно изследване показва, че 2/3 от връзките започват онлайн. 72 % от студентите използват тиндър. Но всичко това крие и своите рискове за психичното здраве.

Кое всъщност печели потребителите на тиндър? Разбира се, една от причините е намирането на привлекателна половинка.

Всички харесваме да наблюдаваме красиви хора. Проучване, правено от Василий Ключарев, в центъра  за когнитивно невроизображение в Холандия установява, че активността в нуклеус акумбенс /мозъчна област/, участваща в обработката на възнаграждения, е по-активна, когато хората виждат привлекателни лица.

Хората също така вярват, че привлекателните хора са по-интелигентни, общителни, компетентни, приятелски настроени и надеждни.

Макар социалните мрежи да имат положителни качества като това да комуникираш с хора, познати или непознати, това крие много рискове. В тази статия ще засегна повече негативните аспекти на сайтовете за запознанства и по-специално на тиндър, което се е превърнало в едно от най-известните приложения сред младите хора.

Как тиндър влияе на менталното здраве?

Проучване разглежда 1044 жени и 273 мъже, повечето от които били студенти. Участниците попълват въпросници за психичното здраве и красотата.

Около 10% от тях заявяват, че са потребители на тиндър. Тази група отчита по-ниско цялостно удовлетворение от външния си вид. По-специално, потребителите на тиндър са по-склонни да приемат социалните очаквания за красота, да сравняват външния си вид с другите, да привличат информация за привлекателността от медиите и да изпитват проблеми с образа на тялото си.

Мъжете, използващи тиндър, съобщават също за по-ниско самочувствие. Тъй като изследването включва повече жени, отколкото мъже, авторите на изследването твърдят, че е необходимо повече изследвания, за да се определи дали тази корелация се запазва.

Едно е ясно, в социалните мрежи хората имат навика да се сравняват с другите, което не е добре за психическото здраве и за самочувствието.

Комуникацията, която се получава има една бариера и това е екранът. Това влияе на отношението един към друг. Тази онлайн среда може да създаде чувство на деперсонализация като лицето от другата страна на екрана остава анонимно.

Повечето хора приемат тази бариера за защитна. Някои изследвания показват, че 44 % от потребителите на тиндър го използват само за да повишат самочувствието си като нямат намерение да се срещат с други хора.

Увеличаването на лекотата на изоставяне на взаимоотношенията чрез „ghosting“(изчезване) също създава по-нестабилна среда за взаимоотношения в зародиш. Приложенията за запознанства със сигурност са променили облика на романтичните взаимоотношения и срещи, излагайки потребителите на по-широк кръг от хора, но и придаващи повече несигурност и нестабилност в тези отношения, както и насърчаване на по-лошо третиране на потенциалните партньори .

В нашето хилядолетие има постоянен натиск за търсене на подходяща работа и в това число и на перфектна половинка. Това се отразява неблагоприятно. Проучване на Американската психологическа асоциация сочи, че 12 % от младите хора са диагностицирани с клинично тревожно разстройство.

Други изследвания

През 2016 Janelle Ward интервюира 21 потребители на тиндър от различни възрасти. Тя открива, че хората се стремят да се представят в идеална светлина, в своя идеален Аз образ.

Strübel и Petrie изследват над 1300 младежи и съобщават, че потребителите на тиндър  имат по-ниско самочувствие и по-негативно възприемане на имиджа на тялото от тези, които не го използват. Често образът, който виждаме в социалните мрежи не е реален, но се сравняваме с него и това често води до депресия.

Широкият избор на потенциални партньори означава, че все по-вероятно е несъвършената връзка да бъде отхвърлена в преследването на по-„перфектно“ съответствие. В изследване, проведено от Ребека Хайно и колеги, това се нарича „взаимоотношение за пазаруване“.

Заключение

Сайтовете за запознанства ще останат един от най- използваните начини за намиране на партньор в живота. Но свиквайки на този начин на общуване, забравяме, че човекът зад екрана е реалност и не може така лесно да го „изтрием“.

Все още не са направени мащабни изследвания за вредата от всичко това, но и от малкото направени излиза, че те се отразяват негативно на психическото ни здраве.

Източници

https://thepsychologist.bps.org.uk/volume-31/february-2018/you-can-always-press-delete

https://www.psychologytoday.com/us/blog/after-service/201805/the-science-behind-what-tinder-is-doing-your-brain