Емоционалната интелигентност

Емоционалната интелигентност

Емоционалната интелигентност, наричана още Емоционален коефициент означава да различаваме правилно нашите емоции, както и емоциите на другите, да използваме емоционалната информация.

Тя ни позволява да се свързваме с другите, да разбираме себе си по-добре и да живеем по-здравословен и щастлив живот.

 

Изследвания

 

Изследователят Линда Сонг и колеги (2010) изследва как емоционалната интелигентност и когнитивната интелигентност влияят върху академичните постижения на колежаните и социалните взаимодействия. Те установили, че докато IQ е, разбира се, силен предсказващ академичен успех, емоционалната интелигентност също така прави свой собствен уникален принос. Освен това тя е важен фактор за качеството на социалните взаимодействия с връстници.

Кими С. Кий, Питър Солоуей и колеги (2009 г.) правят изследване за емоционалната интелигентност и шизофренията. Те установяват, че хората с шизофрения имат по-нисък коефициент на емоционална интелигентност. Освен това, лошото представяне на тестовете за емоционална интелигентност е свързано с по-изразени симптоми на шизофрения и по-ниско цялостно функциониране.

 

Петте елемента на емоционалната интелигентност

 

  • Самосъзнание  способността да разпознаваме и разбираме нашите собствени емоции.
  • Саморегулация –  ние трябва не само да можем да разпознаваме собствените си емоции, трябва също така да можем да ги изразим, регулираме и управляваме по подходящ начин.Хората, които са с високо ниво на EQ, също са с висока вътрешна мотивация. 
  • Емпатия  способността да се поставиш на мястото на другия, да усетиш неговите чувства.
  • Социални умения  тези умения позволяват на хората да взаимодействат социално помежду си и да се придвижват успешно в социалните ситуации. Тези с висока емоционална интелигентност обикновено имат по-високи от средните социални умения и са в състояние ефективно да преследват своите цели и да получат желаните резултати, когато си взаимодействат с другите.

Важността на емоционалната интелигентност във връзките

Връзките на хората с висока емоционална интелигентност са по-дълги, тъй като тези хора могат:

  • да прочетат емоциите на своята половинка и ефективно да реагират на тях.
  • да разберат собствените си емоции и да изпитват повече положителни емоции.
  • да разберат, че мислите им влияят на емоциите и да се стремят към положителни такива.

Стратегии за подобряване на емоционалната интелигентност

Наблюдавайки как реагирате на другите, като полагате съгласувани усилия да се поставите на тяхно място и се ангажирате да бъдете по-отворени и да приемате перспективите и нуждите на другите.

Да разберете слабостите си и да работите над тях.

Като поемате отговорността за действията си – това включва да се изправите пред грешките си, да се извинявате и да се опитвате да направите нещата правилни.

Да видите как реагирате при стресови ситуации и да се опитате да останете спокойни и да не си изкарвате яда на другите.

И още нещо…

„Новите доказателства показват, че когато хората усъвършенстват своите емоционални умения, те стават по-добри в  манипулирането на другите. Когато сте добри в контрола на собствените си емоции, можете да прикриете истинските си чувства. Когато знаете как се чувстват другите, можете да ги мотивирате да действат против собствените си интереси „(Грант, 2014).