Защо тайните, които пазим могат да ни наранят?

Защо тайните, които пазим могат да ни наранят?

Болезнено е да пазиш тайна. Тайните се свързват с дискомфорт, лошо здраве и незадоволителни отношения. Изследвания свързват тайните с повишена тревожност, депресия, симптоми на лошо здраве, и дори по-бързо развитие на болести.  Има очевидни обяснения за тези поражения: Да криеш тайна е тежък товар. Трябва да внимаваш какво казваш. Ако бъдеш запитан за нещо свързано с тайната, трябва да внимаваш да не я издадеш. Това може да изисква смяна на темата или дори измама. Постоянната бдителност и укриване могат да са изтощителни.

Нови проучвания, разкриват че пораженията от пазене на тайна, въпреки всичко, не се дължат на пазенето й. Истинския проблем с пазенето на тайна не идва от криенето й, а от това че трябва да се живее и мисли за нея.

За да разбере по-добре вредата от тайните, Майкъл Слепиан и колеги се заемат да научат какви тайни пазят хората, и колко често ги пазят. Откриват, че 97 процента от хората имат поне една тайна във всеки един момент от съществуването си , средно 13 тайни на човек. Изследване сред 5000 човека разкрива, че най- често тайните включват предпочитания, желания, проблеми със връзките и секса, изневяра, измяна и потъпкване на чуждото доверие.

 Между няколко проучвания, те питат участниците- колко често прикриват тайните си по време на разговор с други и също колко често мислят за тайните си извън социалните си взаимоотношения. Те откриват, че колкото по-често хората просто си мислят за тайните си, толкова по-зле се чувстват. Честотата от активното прикриване, когато взаимодействаме с другите, все пак няма връзка с благосъстоянието ни.

Действието на доверяване на тайна може да породи пречистване и освобождаване. Но просто катарзис не е достатъчен. Когато доверяваме тайна, това, което е полезно, е самият разговор, който следва. Хората отбелязват, че когато споделят тайна с друг човек, те често получават емоционална подкрепа, полезни насоки и добри съвети.

Тези форми на подкрепа карат хората да се чувстват по-уверени и способни да се справят с тайната. Когато хората намерят здравословен начин да мислят за тяхната тайна, те по-малко се съсредоточават върху нея и имат по-добро благосъстояние. Изследванията предполагат, че това, което е важно, е да се говори с друг човек относно тайната. Един разговор може да доведе до по-здравословен изглед и съзнание.

Тази нова наука за тайната носи както добри, така и лоши новини. Лошата новина е, че дори когато не крием тайните си, те са с нас и все още могат да ни наранят. Добрата новина е, че дори и да решим да запазим нещо в тайна, разговорът с друг човек може да направи светът ни различен. Тайните не трябва да нараняват толкова много, колкото всъщност го правят.

Информация за изследователя

Майкъл Слепиан е професор в Columbia Business School. Той изучава психологичните ефекти на тайната, развитието и формирането на вяра, като и разкриване на измамата. Той поддържа проекта на сайта keepingsrcrets.org в Columbia University.

Превод на статията е предоставен от Иванка Давчева.