Как бебето може да научи два езика?

Как бебето може да научи два езика?

Забелязали ли, че на една определена възраст вече става много по- трудно човек да научи нов език, колкото и да усилия да влага?

Ето защо на ранна детска възраст е най- добре да започнем да учим децата си на нови езици. Доказано е, че бебетата започват да учат нов език още преди да са се родили. Още в утробата бебето чува гласа на майката и не само че го различава, но и има способността да разграничава различните звуци.

Научаването на езика зависи от обработката на звуците. Всички езици заедно съдържат 800 звука.

При раждането мозъкът на бебето притежава дарба, а именно може да разграничи всичките 800 звука. Невероятно, нали?!

А какво става с бебета, които чуват два езика още от раждането си? Проведено е изследване на мозъчната обработка на езиковите звуци при 11-месечни бебета от едноезични и двуезичн семейства. Открити са значителни разлики при двете групи бебета. На възраст от 11 месеца преди бебетата да започнат да произнасят някои звуци, записите от магнитоенцефолаграфията показали, че:

  • бебетата от едноезичните семейства специализират в обработката на звуците характерни за техния език.
  • бебетата от двуезичните семейства специализират и на двата езика.

Ученето на два езика е съвсем възможно. Изследвания показват, че двуезичните деца и възрастни показват подобрена екзекутивна функция на мозъка- те са способни да пренасочват вниманието си, да превключват между разлчини задачи. Също така се смята, че двуезичието може да предпази от развитие на Алцхаймер.

Затова, ако имате възможност да учите детето си на два езика от ранна детска възраст, направете го!