Как да говорим с децата за актуалните световни събития?

Как да говорим с децата за актуалните световни събития?

Живеем в свят, изпълнен с агресия, войни и смърт. Колкото и да не ни харесва, такова е времето, в което трябва да оцелеем и да запознаваме нашите деца с негативните аспекти на живота.

Изследванията потвърждават, че децата в семейства, които имат издръжливостта и връзката да говорят на трудни теми, имат три пъти по-голям шанс да процъфтяват, отколкото тези, които не го правят.

Как да подхванем една такава тема и да информираме детето? Ето няколко съвета:

1.Направете пауза и помислете за целта си: Вашето присъствие е най-нужно на вашето дете.

Ситуациите може да са спешни, но нашите разговори не е задължително да са такива. Отделете секунда, за да забавите темпото и да дишате и мислете за нуждите на детето си. Забележете собствените си изражения на лицето и тона на гласа. Вашето дете ще тълкува безопасността въз основа на изражението ви толкова, колкото и информацията. Това не е единственият ни шанс и ще бъде полезно да бъдем отворени за връщане към трудни теми, да надграждаме информацията и да разглеждаме въпроси, които може да възникнат след известно обработване. Не забравяйте също, че ние не знаем (и не можем) да знаем всичко или да имаме всички отговори, за да утешим децата си.

2. Как да подходим към разговора? Следвайте примера на детето си с отворени въпроси.

Най-добре е да започнете, като задавате отворени въпроси, вместо да разказвате. Например: Чували ли сте нещо за (събития в света)?

Оставете отговорите на вашето дете – и неговия емоционален тон или изражение на лицето и езика на тялото – да ви насочат колко да споделите.

3. Помогнете на детето си да назове чувствата, които изпитва.

Важно е да се опитаме да запазим суровите си емоции отделно от нашите деца. Често, когато децата видят разстроени родители, те веднага си мислят, че са направили нещо нередно или усещат общото чувство, че нещата са извън контрол. Ще бъде успокояващо да кажете: „В момента се чувствам разстроен и това няма нищо общо с вас. Работя върху това и мога да се справя с тези чувства. Това е вълна, която ще отмине.” По този начин можете да помогнете на детето си да назове емоциите си.

4. Всички емоции са нормални и може да изпитваме няколко наведнъж.

Някои деца може да искат да говорят, други не. Всъщност ще бъде много успокояващо да кажете на детето си, че е нормално да изпитва много различни чувства. Чувствата няма да се добавят и не е нужно. Можем да се чувстваме уплашени, а също и ядосани. Можем да се чувстваме тъжни, но и силни. В резултат на това, когато детето ви назовава емоция, която изпитва, уведомете го: „Това има смисъл. Можете ли да кажеш какво те кара да се чувстваш най-много по този начин? Поканете други чувства: „Има ли други чувства, които изпитваш?“5.Социалните медии не са подходящи за деца. Ограничете ги.

При тийнейджърите е важно да премахнем социалните медии в моменти, които биха ги изложили на съдържание, което ще бъде трудно за обработка. Подкрепете тяхната автономия, като се включите в разговор за това как искат да се справят с проблема.

6. Как да се противопоставим на чувството за самота?

Точно както ние можем да се чувстваме безсилни пред смущаващи събития, децата също могат да се чувстват по този начин и е полезно да им напомняме, че по-голямата част от хората по света искат нещата, които биха поддържали безопасен, здравословен и справедлив свят за техните деца и те работят за това.

7. Оставете децата да бъдат деца.

В сериозни моменти можем да почувстваме, че няма място за радост, игра, въображение, любопитство, лекомислие или магия. Тези елементи са валутата на детството, на която искаме нашите деца да могат безопасно да се наслаждават. Нека да ги оставим да бъдат на първо време деца и да могат да вкусят детските радости.

В заключение може да кажем: въпреки че не можем да попречим на нашите деца да изживеят определени реалности от живота, през тези времена на криза можем да им покажем как да навигират през тези трудни места, да подкрепим емоционалното им благополучие и да подсилим начините, по които можем да работим заедно към реалността, че нещата могат да бъдат по-добри за всички.

Бъдете тяхната подкрепа и не избягвайте да говорите и обсъждате проблемите, както в семейството, така и в световен план.