Как да помогнем на децата при безпокойство от това как ще се представят?

Как да помогнем на децата при безпокойство от това как ще се представят?

Безпокойството от представянето се проявява като необичайно силно безпокойство или страх около дейности, които включват постижения. Може да се изпита в много области, които варират от публично говорене до спортни постижения, полагане на тестове до интервюиране и други.

Причините за безпокойство при представянето са различни, но процесът е един и същ.

Тревожността, свързана с атлетичното представяне, е подгрупа на генерализирана тревожност, свързана с представянето. По ирония на съдбата, безпокойството от представянето всъщност може да увеличи риска от нараняване сред спортистите.

Какви са признаците на безпокойство при децата?

Симптомите на безпокойство при представяне включват физически симптоми като ускорен пулс, повишено кръвно налягане, бързо или плитко дишане, сухота в устата, изпотяване и бледа или зачервена кожа. Тези симптоми могат да бъдат придружени от размишления, съсредоточени около страха от провал и/или негативни резултати, свързани с провала. „Никога няма да вляза в колеж с тези оценки.“ „Никой няма да ме хареса, ако объркам речта.“ „Ако изпълня танц на шоуто за таланти, цялото училище ще ми се смее.“

Моделите на поведение могат да варират значително, особено при децата. Някои деца могат да станат обсебени от практикуване, учене или повторение, докато други деца могат да започнат да избягват задачите, да забавят домашните или състезанията или да проявят отношение „не ме интересува“.

Как родителите могат да разберат какво се случва?

  1. Родителите трябва внимателно да наблюдават поведението и отношението на децата си. Задаването на тези въпроси също може да помогне.
  2. Детето ми изглежда ли прекалено притеснено или разтревожено относно проблеми с представянето?
  3. Детето ми проявява ли прекомерна загриженост относно представянето, като например да стои будно цяла нощ, за да учи, да не може да спи от притеснение около изпит или състезание или да отказва да се вижда с приятели, за да се подготви или учи?
  4. Парадоксално, детето ми държи ли се така, сякаш не го е грижа за представянето?
  5. Детето чувства ли се удовлетворено или неудовлетворено?
  6. Чувстват ли се тревожни или притеснени за представянето?

Кои са някои от нещата, които родителите могат да направят, за да помогнат на децата си да се справят с безпокойството при изпълнението?

  • Помогнете на децата да осъзнаят, че провалът може да се преживее. Лошото представяне от време на време е просто част от живота и няма катастрофални последици.
  • Изградете положителна представа за себе си като цяло, като обичате детето си безусловно. Децата трябва да знаят, че самочувствието не зависи от представянето, а е постоянно стабилно състояние. Приемането, че неочакваният дъжд в деня на колоездачното състезание, който попречи на условията на трасето и неговия финал, е просто още един пример за това да се научим да приемаме и живеем с несгодите и несъвършенството.

При тревожност е важно да проявим разбиране и търпение към децата и да ги подкрепим. Всяко дете е индивидуално и има различни страхове и притеснения. Тук ролята на родителя е важна, тъй като детето често се срамува от проявяваните емоции. В случай, че детето няма нужните механизми и тази тревожност пречи на нормалното протичане на ежедневните дейности, може да се консултирате с психолог, който ще подкрепи детето чрез използва различни техники като техники за релаксация, когнитивно- поведенческа терапия и други.