Консумацията по Коледа

Консумацията по Коледа

Идват празници- най-светлите дни в годината. Тези дни обаче консумацията и покупките рязко се покачват. 

В купуването на подаръци трябва да се следват няколко стъпки, за да не се стига до прекалено охарчване, ненужни покупки и евентуално до стрес от липсата на пари след празниците. 

Както хората казват: „Не влизай гладен в магазина“, така и не пазарувай преди да си си направил ясен план и ето няколко съвета, които лесно може да спазвате:

  1. Отделете си бюджет, който сте склонни да похарчите за подаръци за всички. По този начин с ясен план ще сте готови за пазаруване.
  2. Не се подлъгвайте от промоционалните цени и всички тези намаления, които стоят по магазините преди празниците. Направени са доста изследвания, че потреблението е двойно по-голямо, когато човек види, че дадена стока е намалена. Неслучайно за намалени стоки се използва червен цвят, който да привлича вниманието и да подбужда хората да купуват повече. 
  3. Не на последно място- купувайте неща, които наистина ще влезнат в употреба, а няма да събират прах в гардероба. Допитайте се до вашите близки какво им трябва и от какво имат нужда.

Следвайки няколко стъпки, човек може да си спести тревогите, стреса и безпаричието след празниците. Тъй като нашият мозък е програмиран да консумира повече и повече, защото при покупка се отделя хормона на щастието, се случва да купуваме неща, които всъщност въобще не ни трябват. Премислете какво купувате, на кого го купувате и защо.

Консумирайте отговорно!