Кратки съвети за психично благополучие по време на карантина

Кратки съвети за психично благополучие по време на карантина

Всеки преживявава ситуацията и породения от нея стрес по различен начин. Проучванията върху психологическите последици от такъв тип изолации показват, че се появяват много негативни емоции като страх, натрапливи мисли, невъзможност за контрол на ситуацията и много други.

Ето няколко съвета, които могат да ви помогнат да понижите негативните преживявания и емоции:

  • Важно е да запазим спокойствие и да избягваме тревожните мисли. Сега е перфектното време да се отдадем на семейни занимания и хобита. Дали това ще бъде четене, рисуване или свирене на музикален инструмент, всяко едно от тях ще ни разсее и зареди с позитивна енергия и ще държи натрапчивите мисли далеч от нас.

  • Общуването с роднини и приятели също не трябва да се омаловажава. Звъннете им, чуйте ги как те преживяват карантината, кажете им, че ги обичате. Поддържайте връзка и се подкрепяйте взаимно!

  • Доброто психично здраве е свързано неминуемо и с доброто физическо състояние. Както е казано в една поговорка „Здрав дух, здраво тяло“. Леките тренировки или йогата могат да помогнат да се отпуснем и да поддържаме тонуса в тялото си и да се чувстваме здрави.

  • Не четете прекалено много новини, свързани с негативни събития и се фокусирайте върху приятни и неангажиращи статии. Те ще ви помогнат да избегнете прекаленото премисляне на ситуацията и тревожността.

Погледнете ситуацията от позитивната страна. Сега е времето да се грижим за себе си, като преоткрием ново хоби или занимание и да отделяме повече време на семейството и близките до нас!