Кучетата облекчават симптоми на хиперактивност

Кучетата облекчават симптоми на хиперактивност

Кучетата помагат не само на слепи хора, но и отскоро са първи помощници при работа с хора с деменция и аутизъм.  Кучетата за терапия помагат и на деца, страдащи от хиперактивност  /ADHS/.

Сабрина Шук от Университета в Калифорния провежда изследване с 88 деца на възраст от 7 до 9 години, които страдат от двата симптома на хиперактивност. Лицата не са приемали медикаменти като риталин. В рамките на 3 месеца, 2 пъти в седмицата се тренирали техните социални умения. 

При половината от участниците се появявало куче в началото на терапията, с което децата можели свободно да си играят.  Другата половина от участниците си играели самостоятелно и истинското куче било заместено с плюшена играчка.

При децата, които си играели с истинското куче, подобренията се наблюдавали по-рано. И при двете групи обаче концентрационните умения се подобрили поради контакта с кучетата. 

От по-ранни изследвания е ясно, че кучетата ни успокояват, тъй като стресовият хормон кортизол намалява и пулсът се забавя.  

Едно е ясно- кучетата са най-верният приятел на човека, но и неотменен другар и помощник при борбата със симптомите на хиперактивност!