Плацебо ефекта-мит или реалност?

Плацебо ефекта-мит или реалност?

Плацебото е интересен феномен, който и до днес остава загадка. Той е състояние, при което хората приемат фалшиво лекарство и в много от случаите се наблюдава оздравяване.

Плацебо групите показват 50 до 60 % повече въздействие, отколкото тези с истинското лечение.

Плацебо ефектът варира според типа заболяване. Малките неща при плацебото играят важна роля- червените таблетки са по-ефективни от сините, 4 таблетки действат по-силно от две и по-скъпо плацебо помага по-добре отколкото евтиното. Всички тези на пръв поглед миниатюрни подробности въздействат на хората на подсъзнателно ниво.

Тор Вагер от Университета в Колорадо и Лорън Атлас от Националният здравен институт потвърждават в прегледа през 2015 г., , че активността на някои мозъчни зони,  включени в положителните очакванията и оценката на болката, е висока по време на лечението с плацебо. Това са части на префронталния кортекс, както и нуклеус акумбенс.

Приложения

 Интересна област на приложение на плацебото е лечението на депресия. Мозъкът на пациентите, болни от  Паркинсон освобождава твърде малко допамин поради масивната клетъчна смърт в субстанция нигра. Краят на няколко ефективни лечения компенсира тази загуба отчасти чрез доза на L- Dopa, предшественик на допамина.

Сара Лидстон от Университета във Ванкувър разделя групи от пациенти, страдащи от Паркинсон. Някои се лекували с L-Dopa, а другите с плацебо. Тези, които мислели, че имат по-голям шанс да се лекуват с истинското лекарство, са реагирали най-силно.

Друг експеримент е направен от британски лекари. Тук те наблюдавали пациенти, болни от артрит.  Те оперират колянната става на част от тези пациенти, а на другите правят само разрез на повърхността на кожата. След възстановителния период се наблюдавало подобрение и при двете групи пациенти.

Какво подсилва плацебо ефекта?

  • Мястото– ако лечението се намира в лекарска стая, това подсилва ефекта.
  • Лекарствата– скъпите лекарства помагат повече от евтините. Лекарствата с известни имена имат повече въздействие от тези, които не са толкова известни.  Сините хапчета успокояват, а червените повече подбуждат. 
  • Начин на лечение– инжекциите са по-ефективни от лекарствата.
  • Държанието на лекаря- ако лекарят е въодушевен от лечението, това действа благотворно.
  • Социални аспекти– очен контакт, тон на гласа, успокоение от страна на лекаря събуждат доверие у пациента. Както показват изследванията, се отделя окситоцин, който благоприятства плацебо ефекта.

Заключение

Мит или реалност, изследванията, направени с плацебо показват подобрения, които не се наблюдават дори и при терапия с истински лекарства. Чрез самовнушение и позитивна нагласа човек се лекува и медицината го потвърждава.