Психични заболявания при двата пола

Психични заболявания при двата пола

Има ли разлика в психичните заболявания при жените и мъжете?

От едно изследване на Улрих Витхен от Университета в Дрезден става ясно, че 23 процента от жените страдат от страхова невроза, всеки десети мъж от същото. Жените страдат от депресии двойно повече от мъжете. 18 процента от мъжете пък имат алкохолни проблеми, жените, страдащи от същото са само 4 процента. 

Интересен факт е, че двата пола имат еднакъв висок риск да развият шизофрения. При мъжете първите симптоми се наблюдават на възраст от 20 до 24 години, а при жените пет години по-късно. 

При пристрастяванията също се наблюдава разлика- жените много по-бързо стават зависими, тъй като  използват алкохол и дрога за избягване чувството на стрес и самота. 

 Психични, социални и когнитивни фактори играят много важна роля при формирането на психично заболяване. Тъй като жените са по-податливи на негативни преживявания, по-трудно изживяват неприятните ситуации, затова при тях по-често се наблюдават психични заболявания. 

Някои заболявания се приемат за типично мъжки, други за типично женски, но има много фактори, които влияят и никой не е застрахован.