Първа онлайн терапия- как да се подготвим?

Първа онлайн терапия- как да се подготвим?

Терапията е инструмент, който ни помага да преодоляваме депресивни и тревожни епизоди, мании, психически разстройства, но и да се справяме с трудни житейски ситуации. Понякога ни отнема време, за да стигнем до решението за посещаване на психотерапия.

С настъпването на Kovid-19 кризата и невъзможността за посещаване на каквито и да било мероприятия и обществени места, накара хората да се приспособят бързо към новите условия.

Това важи също и за психолозите. Те започнаха да предлагат и онлайн терапия, която дава възможност на терапевта и клиента да провеждат терапията изцяло от мобилните си устройства. Това дава възможност за по- бърз и лесен начин на психотерапевтична работа. С няколко клика се осъществява връзката клиент-терапевт.

Ако сме решили, че ще посещаваме психотерапевт онлайн трябва да бъдем подготвени. Ето и няколко съвета за успешна онлайн терапевтична сесия:

  • Първото нещо при започване на каквато и да било терапия е избор на терапевт. Това може и да звучи лесно, но всъщност тази стъпка предполага инвестиране на време в търсене на специалист, който е специализиран в областта, в която търсиш помощ. При приключване на първата среща идва моментът, в който човек усеща дали терапевтът би му бил полезен.
  • Много е важно да изберем правилното време и място за провеждане на онлайн терапията. Това трябва да бъде удобен час за теб, в който може да се отпуснеш, да си сам, на спокойно и релаксиращо място.
  • Важно е техниката, с която работите било то телефон или компютър да няма проблеми, затова преди оналйн терапията проверете дали всичко е в изправност, за да не изгубите ценни минути от срещата.
  • Не на последно място, отпуснете се и разкажете всичко без притеснения на своя терапевт- той няма да ви осъди.

Онлайн терапията има потенциала да „ускори процеса“, като позволява да споделяте мислите си ежедневно, вместо да чакате веднъж седмично за всяко посещение в кабинета на терапевта.

67 % от хората, които остават на терапия поне 3 месеца, имат подобрения.

Източници: