Синдромът „Home office“

Синдромът „Home office“

През 2020 година все повече навлезе наименованието „Home office“. Във времената на социална изолация работата от вкъщи се превърна в нормална част от нашето ежедневие.

Но не всеки от нас успява да привикне с новите условия на работа и започва да се чувства все по- стресиран, изтощен, самотен. Все по- често се наблюдава синдрома на прегаряне или така наречения Burnout.

Всички тези симптоми психолозите и психиатрите наричат синдрома „Home office“. Синдромът създава значителен стрес и безпокойство поради размиване на границите между работата и домашния живот. „Работещият“ у дома често не работи, никога не отпуска и губи ориентация кое да свърши първо- работния ангажимент или къщната работа.

Вредите, които социалната изолация нанася, са огромни. Д-р Джулиан Холт-Лунстад, психолог от университета Бригъм Йънг, казва, че дългосрочната изолация, наложена от COVID-19, води до „социална рецесия“, която застрашава физическото и психическото здраве.

Психолозите предлагат различни механизми за справяне със стреса, свързан с работата от вкъщи.

Какво може да направим, за да избегнем синдрома Home office?

Още през 1943 г. психологът Ейбрахам Маслоу създава модел, дефиниращ йерархията на човешките нужди – като храна, вода, подслон, сън и безопасност са най-основните. Докато тези основи не бъдат изпълнени, казва Маслоу, човек не може да постигне самоактуализация – намиране на истински смисъл в работата и живота

Да се храним здравословно, да спим добре и да тренираме са само част от необходимите действия.

Изграждане на работна рутина е много важно за избягване от стреса. За да поддържате мотивацията си, жизненоважно е да създадете свои собствени лични награди. Можете да направите това, като разделите задачите си на по-малки цели и след това възнаградите себе си за всяка стъпка. Това поддържа хората мотивирани и развълнувани да се откажат от комфорта и да се насочат към живота, който наистина искат, дори ако са необходими продължителни усилия, за да стигнат дотам.

Ето и някои полезни съвети:

  • Научете се да разграничавате работата от личното си пространство вкъщи.
  • Разработете рутина, подобна на тази, която сте имали в офиса – започвайте и приключвайте работа по едно и също време всеки ден. Отделяйте време за релаксация.
  • Не отговаряйте на имейли и разговори след приключване на работа.
  • Не прекалявайте със стоенето в социалните мрежи.
  • Ако имате свободно време, разходете се, правете медитация и йога.

Човек трябва да се пренастрои за „новото нормално“ и да намери това, което работи за него, за психическото и физическото му здраве. Съветите за избягване на home office синдрома не са универсални и е възможно да не действат по същия начин на всеки.

Източници:

https://www.psychologytoday.com/us/blog/psychiatry-and-sleep/202004/home-office-syndrome

https://www.verywellmind.com/the-stress-of-working-from-home-4141174

Препоръчана литература:

https://www.joshroberts.co.uk/