Страх от раздяла при децата

Страх от раздяла при децата

Съществуват много разновидности на страха и единият от тях е този от раздяла. Страхът от раздяла се наблюдава в ранното детско развитие, когато децата се учат да лазят и да изследват света около тях.

В този период е много важно детето все повече да се отделя от своите родители и да се научи самостоятелно да извършва някои дейности и да привикне с пространственото разделение.

Някои деца обаче на 8-9 месеца не се чувстват добре и плачат повече, когато не са близо до своите майки. Те реагират със страх в близост до непознат човек. 


При 2 до 3 процента от децата на възраст 4-13 години се наблюдава страх от раздяла или страх, че нещо лошо може да се случи с родителите им.

Този страх достига връхната си точка,когато детето тръгне на детска градина или по-късно на училище. 

Какви последици има страха от раздяла при децата?

„Заболяването винаги е сложно взаимодействие между темперамента
на детето и околната среда „, казва психотерапевтът Силвия Шнайдер. Чувствителните и срамежливи  деца са изложени на по- висок риск от развитие на такъв страх от раздяла.

Травмиращи преживявания при загуба или отхвърляне в ранна детска възраст може също да доведат до възникването на страх от раздяла.

Как се развиват такива деца като възрастни?

Детският страх от раздяла е свързан с развитието на психическо заболяване в зряла възраст, особено с поява на паническо разстройство. 

Група, водена от Силвия Шнайдер, показва при анализ на няколко проучвания, че децата със страх от раздяла, които не са лекувани навреме, имат два пъти по-голям шанс да развият паническо разстройство или друго тревожно разстройство.

Психотерапевтът Шнайдер казва, че колкото по-рано се открие такъв вид разстройство при децата, толкова по-лесно ще бъде излекувано и ще се намали риска детето да развие психическо заболяване в зряла възраст.