Феноменът FOMO и как да го преборим

Феноменът FOMO и как да го преборим

Какво е феноменът FOMO и с какво се свързва?

FOMO или fear of missing out е тревога, която хората, сърфиращи в социалните мрежи изпитват. Тя възниква от чувството за социална изолация или безпокойство и може да бъде толкова интензивна, че хората ще изоставят това, което правят, за да се присъединят, или да изразят мимолетен момент в социалните медии.

За да помогне за дефинирането на концепцията, Джон М. Грохол от Psych Central определя FOMO като „потенциал за различна връзка. Може да е по-добре, може и по-лошо – просто не знаем, докато не проверим. „

Интересното е, че FOMO засяга хора от различни възрастови групи и такива, използващи различни социални медии.

Volkan Dogan в Journal of Cross-Cultural Psychology изследва начините, по които самоприемането и самоконцепцията влияят на появата на FOMO.

Dogan проучва отговорите на 566 респонденти и установява, че „FOMO е положително свързан с взаимозависима самоконструираност. Това откритие означава, че страхът от пропускане е тясно свързан с начините, по които хората разбират и преживяват света – и от това, което чувстват, че са изключени.

Като подчертава връзката между самовъзприемането в социалните медии и FOMO, Dogan илюстрира защо някои изпитват тази уникална форма на онлайн изключване.

Психологията при феномена FOMO

При изследвания на феномена FOMO се вижда, че има значително негативни последици върху психическото здраве на потребителите в социалните мрежи.

Според проучване върху използването на социални медии от УНИВЕРСИТЕТА НА GLASGOW в Шотландия, влиянието на социалните мрежи може да има опустошителни ефекти върху психологическото благосъстояние на потребителите.

Изследването набляга на последиците за психичното здраве от използването на социалните медии при 467 ученици в гимназиална възраст. Съобщава се, че тийнейджърите значително чувстват обществен натиск да бъдат постоянно на разположение и че постоянните входящи сигнали допринасят за FOMO.

Освен това проучването установи, че FOMO в групата на тийнейджърите води до понижаване на самочувствието, проблеми със съня и безпокойство.

Как да се преборим с FOMO?

Все още няма установени техники за справяне с това състояние, но съшествуват ефективни такива за намаляване на неговите последици.

Например, Aaarti Gupta, психолог, който пише за Американската асоциация за безпокойство и депресия, очертава някои съвети за справяне с FOMO.

Трите основни практики, които тя препоръчва, са:

  • Сблъскайте се с безпокойството и несигурността от предаването на социални събития.
  • Прекарвайте точно определено време в социалните мрежи.
  • Преустройте своето съзнание за тук и сега.

Благодарение на тези стратегии хората, използващи социални мрежи ще подобрят своето психическо здраве и ще могат да намалят вредите от FOMO.

Източници:

https://online.king.edu/news/psychology-of-fomo/