Честото използване на цифрови устройства за успокояване на малки деца може да има обратен ефект

Честото използване на цифрови устройства за успокояване на малки деца може да има обратен ефект

Това е ситуация, която е позната на много родители- докато те се опитват да сготвят вечеря, или да вдигнат телефона, детето изпада в срив и има нужда от помощ и внимание.


Да дадеш цифрово устройство на детето в предучилищна възраст изглежда като добро решение. Но тази стратегия за успокояване може да бъде свързана с по-сериозни поведенчески проблеми в бъдеще, сочат нови открития.

Честата употреба на устройства като смартфони и таблети за успокояване при деца на възраст между 3-5 години е свързано с повишена емоционална дисрегулация, особено при момчетата, според проучване на Michigan Medicine в JAMA Pediatrics.„Използването на мобилни устройства за успокояване на малко дете може да изглежда като безвреден, временен инструмент за намаляване на стреса в домакинството, но може да има дългосрочни последици, ако това е редовна стратегия за успокояване“, казва водещият автор д-р Джени Радески, педиатър по поведенческо развитие в детската болница C. S. Mott към Мичиганския университет.

„Особено в ранна детска възраст устройствата могат да изместят възможностите за развитие на независими и алтернативни методи за саморегулиране. „


Проучване, направено по темата, включва 422 родители и 422 деца на възраст от 3 до 5 години, които са участвали в периода от август 2018 г. до януари 2020 г. преди пандемията от Ковид да започне. Изследователите анализирали родителските отговори на това колко често те използвали устройствата като успокояващ метод, също така изследвали и симптоми на емоционална реактивност или дисрегулация за период от шест месеца.

„Нашите открития показват, че използването на устройства като начин за успокояване на децата може да бъде особено проблематично за тези, които вече имат проблеми с уменията за справяне с емоциите“, казва Радески.

Тя отбелязва, че периодът от предучилищна възраст до детска градина е етап от развитието, в който децата са по-склонни да проявяват трудно поведение, като изблици на гняв, непокорство и силни емоции. Това може да направи използването на устройствата като стратегия за възпитание още по-изкушаващо.

„Възпитателите могат да изпитат незабавно облекчение от използването на устройства, ако те бързо и ефективно намаляват негативното и предизвикателно поведение на децата“, казва Радески. „Това е удовлетворяващо както за родителите, така и за децата и може да ги мотивира да поддържат този цикъл.


Различни методи за успокояване може да помогнат да се изградят умения за регулация на емоциите

  • Сензорни техники: малките деца имат свои уникални начини да се успокояват. Това може да включва люлеене, прегръщане или натиск, скачане на батут, слушане на музика или разглеждане на книга или искрящо бурканче. Ако виждате, че детето ви е нетърпеливо, насочете енергията му към движение на тялото или сензорни подходи.
  • Да назовем емоцията и какво може да направим за нея: когато родителят назове и помогне на детето да изрази своите емоции, това помага детето се чувства разбрано. Колкото повече родителите могат да запазят спокойствие, толкова повече те показват на децата, че емоциите са „забележими и управляеми“, както казва Мистър Роджърс.
  • Да използваме зони на цветовете: Цветните зони (синьо за скука, зелено за спокойствие, жълто за тревожност/раздразнение, червено за експлозивност) са по-лесни за разбиране от децата и могат да се превърнат във визуален наръчник, който да се държи на хладилника, и помагат на малките деца да си съставят представа за това как се чувстват мозъкът и тялото им. Родителите могат да използват тези цветови зони в трудни моменти („започваш да се колебаеш и се намираш в жълтата зона – какво можеш да направиш, за да се върнеш в зелената?“)
  • Да предложим заместващо поведение: Когато са разстроени, децата могат да проявяват доста негативно поведение и е нормално да искаме то да спре. Но тези поведения предават емоции – така че може да се наложи децата да бъдат научени на по-безопасно или по-решаващо проблемите заместващо поведение. Това може да включва преподаване на сензорна стратегия („удрянето наранява хората; вместо това можеш да удариш тази възглавница“) или по-ясна комуникация („ако искаш да ти обърна внимание, просто потупай ръката ми и кажи „извини ме, мамо“)

Когато децата са спокойни, грижещите се за тях имат възможност да ги научат на умения за справяне с емоциите, казва Радески. Например, те могат да разговарят с тях за това как се чувства любимото им плюшено животно и как то се справя с емоцииите си и се успокоява. Този тип игрива дискусия използва езика на децата и това им допада.

„Всички тези решения помагат на децата да разберат по-добре себе си и да се чувстват по-компетентни в управлението на чувствата си“, казва Радески. „Необходимо е да се повтаря от грижещия се, който също трябва да се опитва да запази спокойствие и да не реагира прекалено остро на емоциите на детето,това помага да се изградят умения за регулиране на емоциите, които остават за цял живот.


„За разлика от това, използването на разсейващо средство, като например мобилно устройство, не води до усвояване на умения – то просто отвлича вниманието на детето от това как то се чувства. Децата, които не са изградили тези умения в ранна детска възраст, са по-склонни да изпитват затруднения, когато са подложени на стрес в училище или с връстниците си, когато пораснат. „


Източник: Michigan Medicine – University of Michigan. „Frequently using digital devices to soothe young children may backfire.“ ScienceDaily. ScienceDaily, 12 December 2022. <www.sciencedaily.com/releases/2022/12/221212140614.htm>.