Щастливи и здрави

Щастливи и здрави

Тъй като темата за щастието е много актуална, искам да направя поредица от статии на тази тема. Темата за щастието е наистина всеобхватна, но ще има полезна информация как психическото благополучие влияе на здравето и това как се чувстваме.  

Всички знаем, че когато сме добре емоционално, се чувстваме така и физически. 

Коен провежда изследване в продължение на 25 години в Америка и вижда, че хората, които са преживели хроничен стрес в продължение на 1 месец, се разболяват от вирус двойно повече от хората, които не са имали хроничен стрес. Колкото повече продължавало психическото натоварване, толкова бил по- висок рискът.

Защо е така? Който е под напрежение пуши повече, движи се по- малко и спи по-неспокойно, всичко това благоприятства вирусите и заболяванията. 

Същото откриват медиците от колежа в Лондон за ракови заболявания, които през 2008 обобщават резултатите от 100 изследвания по темата. Хората, които изживяват голям психически стрес и са депресирани, се разболяват по-често от рак и имат по- голям рисков фактор да умрат. 

През 1915 физиологът Волтър Канон описва идеята за „fight or flight“.  Когато човек е в опасна ситуация, симпатиковата нервна система се стимулира от амигдалата и хипоталамуса в мозъка , надбъбречните жлези освобождават стресовите хормони. Така човек еволюционно се подготвя да се бори срещу враг или да избяга от него. 

Друг интересен експеримент е този на Джанис Кийсолт, която причинява минимални наранявания и изследва колко добре и бързо ще заздравеят отново. При тези изследвани лица, които са се грижили за болни от деменция, процеса на заздравяване е продължил по-дълго. 

Как да предотвратим стреса?

Ричард Лазарус говори за различни стратегии за избавяне от стреса. Например при проблеми с колеги може да се проведе разговор. Всеки човек преживява стреса по различен начин, но някои методи могат да бъдат: повече движение, излизане с приятели, намиране на подходящо хоби и също така търсене на емоционална подкрепа.  Разбира се, всичко зависи от интензитета, проявлението и вида на стреса.

Ако се чувствате стресирани, намерете това нещо, което ви прави щастливи и изгответе план, който най-добре отговаря на нуждите ви!