Книги,които всеки студент по психология трябва да прочете

Книги,които всеки студент по психология трябва да прочете

1. „Фройд набързо“

Когато говорим за препоръчителна литература, няма как да не споменем и Фройд. “ Фройд набързо“ от Кристфрид Тьогел е лесно и достъпно четиво,което дава кратък обзор на основните студии, есета и случаи на австрийския психоаналитик. Книгата се чете бързо и я препоръчвам.

2. „Мъжът, който взе жена си за шапка“

Тази книга е интересен обзор на някои от най-необичайните случаи на невролога Оливър Сакс- хора със забавено развитие, хора, които не разпознават лица имного други. Книгата е интересно четиво,както за психолози, защото се разглеждат разстройства като прозопагнозията,синдрома на Корсаков и др., но и за обикновения читател, тъй като Сакс пише увлекателно и ни въвлича в света на неговите пациенти.

3. „Психотерапия с достойнство“ Логотерапия нагледно

„Психотерапия с достойнство“ от Елизабет Лукас и Хайди Шонфелд- двама терапевти, занимаващи се в сферата на логотерапията. Те ни запознават с така наречената „жива логотерапия“. Книгата може да послужи на всеки, който е на кръстопът. Авторките ни дават отговори как да си помогнем сами, когато: изпитваме страх, имаме натрапливи мисли, при наличие на любовна мъка, чувство за вина, скръб или някаква травма.

4. „Наръчник за работа с тревожността и фобиите“

Наръчникът за работа с тревожността и фобиите от Едмънд Борн е допълнено и преработено издадение, което излезе тази година и на български език. То включва техники за оценка и лечение на тревожността и фобиите, последните клинични проучвания, техники за релаксация и дишане, план за хранителен режим, както и последните постижения в невробиологията.

Препоръчвам тази книга на всеки студент по психология, защото проучванията в последните години показват, че паническите разстройства и тревожността са „бича на новото време“.

5. „Любов, любов, любов“

Лиз Бурбо е автор, написал 26 книги за самопознание и самопомощ.

Аз лично не съм се интересувала от нейното творчество, докато не ми попадна най-новата книга „Любов, любов, любов“. В нея авторката говори за любовта, приемането на болестта, смъртта, загубите, външния вид, нараняванията.

Знаехте ли, че има 8 видове любов- синовна, братска, родителска, интимна, приятелска, притежателна,страстна и безусловна?

6. „Действаме, играем, мислим“

Единствената по рода си книга,преведена на български език, засягаща психомоторната възпитателна игра. Авторът е Бернар Окутюрие, който е основател на първия по рода си психомоторен подход към детското развитие и терапия.

Според него движението и играта помагат на детето да преодолее тревожност, успокояват неговите вътрешни страхове, подобряват развитието на символичната функция и помагат за по- доброто разбиране на емоциите.

Това са част от книгите, които присъстват в моята библиотека по психология. На пазара излизат още и още интересни и актуални книги, които при интерес човек може да прочете.

Важното е да не спираш да търсиш и обогатяваш знанията си!