Ролята на виртуалната реалност в психологията

Ролята на виртуалната реалност в психологията

В тази статия ще разкажа накратко какво представлява виртуалната терапия или VR. Тази терапия иам значително присъствие в Сащ и е все по-предпочитан метод за лечение. Има много доказателства за ползите от нея.

Разлика между поведенческата терапия и виртуалната терапия /VR/

Техники за поведенческа терапия за лечение на фобии често включват степенно излагане на пациента на стимулиращи тревожност стимули (систематична десенсибилизация). Тези стимули обикновено се генерират или чрез въображението на пациента, или чрез in vivo (пациентът преживява реални ситуации). При използването на систематична десенсибилизация, изследванията показват, че много пациенти изпитват затруднения да си представят предписаната сцена на тревожност. Те също така изразяват силно отвращение от преживяването на реални ситуации. Това избягване може да бъде научено поведение, което намалява тревожността на клиентите, като по този начин намалява общественото им смущение.

Виртуалната терапия може да се използва, когато пациентите имат затруднения да си представят преживяното събитие. Тази виртуална терапия е под контрола на пациентите и това я прави по-безопасна и в същото време по-реалистична от въображението на пациента.

За първи път  идеята за използване на виртуална реалност за лечение на психологически разстройства принадлежи на университета Кларк в Атланта. Там се провеждат пилотни експерименти за лечение на различни фобии: страх от летене, страх от височини, публично говорене и други.

Какво е важно да знаем за провеждането на виртуална терапия?

Такава терапия изисква също доста подготовка. Както при поведенческата терапия, така и при VR се започва с интервю- терапевтът трябва да знае за предишни терапии, фамилна обремененост и всякакви подробности, свързани със заболяването.

Важно е да се знае, че всички условия са контролирани и през цялото време на терапията терапевтът комуникира с пациента.

Твърдения относно виртуалната терапия

  1. Опитът на дадена ситуация във виртуална среда може да предизвика същите реакции и емоции като преживяването на подобна ситуация в реалния свят.
  2. Човек може да изпита усещане за виртуално присъствие, подобно на реалния свят, дори когато виртуалната среда не представя точно или напълно ситуацията в реалния свят.
  3. Всеки човек носи своя опит във виртуалната реалност.
  4. Концентрацията на субекта се увеличава значително във виртуалния свят в сравнение с физическия свят, когато субектът има достатъчно взаимодействие, за да развие силно чувство за виртуално присъствие.

Други изследвания

  • Конвулсивно-компулсивно разстройство

Виртуалната терапия оказва ефект при пациенти с конвулсивно-компулсивно разстройство. Това заболяване се открива при мъже, жени и деца от всякаква възраст. Най-често срещаните мании са страх от заразяване, страх от грешки и страх от вреда на друг.

Например, сцена може да бъде създадена за пациент, който компулсивно пренарежда книгите на лавицата, докато не види, че няма смисъл да продължава това поведение.

Пациентът във виртуалната реалност може безопасно и комфортно да си позволи време за почивка и релаксация. Той може да повтаря дейности с различно темпо, под своя контрол, което е доказано полезно при повечето пациенти, страдащи от тревожност.

  • Разстройство на дефицита на вниманието

Разстройство на дефицита на вниманието е често срещано при децата. Настоящите изследвания показват, че между пет и десет процента от децата страдат от това разстройство. Много от тези деца са силно интелигентни и творчески въпреки блуждаещото внимание и импулсивност. Тъй като имат проблеми с краткосрочната памет и краткия обхват на вниманието, те трудно изпълняват задачите си. Те имат проблеми с концентрирането, лесно се разсейват, най-вече от звуци.


Няколко изследвания показват, че технологията на виртуалната реалност осигурява специфични стимули, които могат да се използват за премахване на разсейването и осигуряване на среда, която привлича вниманието на участниците и повишава тяхната концентрация. Технологията на виртуалната реалност може да държи вниманието на пациента за по-дълъг период от време, отколкото другите методи могат.

  • Посттравматично стресово разстройство

Преживени негативни събития като катастрофа, малтретиране, нападение могат да доведат до посттравматично стресово разстройство. При това разстройство се създават сцени, които са близки с преживяното събитие и така пациентът преминава през своите страхове като през цялото време психологът го напътства и подкрепя.

Повече интересна информация: