Невидимата горила и феноменът „слепота на вниманието“

Невидимата горила и феноменът „слепота на вниманието“

Чували ли сте за този интересен експеримент? Тъй като смятам, че възприятието е много важна част от нашето ежедневие, когато преди 2 години научих за експеримента, той ми стана доста интересен. Затова ще отделя една статия и за него.

 

Експериментът

Той се провежда през 1999 в Харвард от Даниел Симънс и Кристофър Хабрис. Те пускат видео на своите студенти- на видеото има 2 отбора, едните са с бяло, другите с черно. Те дават инструкции да следят отбора във бяло и да следят колко пъти те ще пропуснат топката. Не било лесно да се фиксира топката, която преминавала от едната страна на другата. Накрая Хабрис ги пита какво биха казали за горилата. Участниците недоумяващо се спогледали. Когато гледали видеото отново, те установили, че човек в костюм на горила се появява между играчите.

 

Двамата психолози провеждат този експеримент с хора от различни възрасти. Почти половината от участниците не забелязват маскирания човек, въпреки че той преминава от едната страна на другата.

 

Този феномен се нарича „слепота на вниманието“. Понятието е използвано още през 1998 от психолозите Ариен Мак и Ирвин Рок в книгата “Inattentional Blindness”.

 

Ограниченият фокус

През 1890 философът Уилям Джеймс описва ограничения фокус на нашето съзнание. Не е възможно да възприемаме всичко, което се случва около нас. Човек не е способен да възприема много неща едновременно в противен случай може да се наблюдава претоварване на сетивата.

 

Възприятието на цветовете

С възприятието на цветовете се е занимавал Роберт Десимоне през 1985 година. Учените са стигнали до извода, че определени неврони във визуалния кортекс на една маймуна са по-активни, когато животното фиксира цветен обект. Цветовете, формите и размерите се преработват в различни ареали на кортекса. За да можем да възприемем наистина даден обект, мозъкът трябва да свържи всички тези информации заедно.

 

Заключение

Изводът е, че понякога пропускаме някои детайли, които се случват точно пред носа ни, ако в този момент сме се съсредоточили върху определено нещо, в случая да броим колко пъти белият отбор пропуска топката. Нашето възприятие има определен капацитет, разбира се има различни фактори, които също влияят. Ако сме претоварени, изморени, стресирани и т.н. автоматично възприятията ни отслабват.

 

Може да гледате опита чрез видеото по-долу или да посетите страницата му в интернет: www.theinvisiblegorilla.com