Парадоксът на избора

Парадоксът на избора

Случвало ли ви се да правите избора си трудно, да отделяте много време в избирането на дадено нещо. Отговор на този въпрос има и това не се случва само на вас, напротив. Всеки човек все по-трудно взима дадено решение.

По тази тема има правен много интересен експеримент, наречен „The Jam Experiment“ или експеримента със конфитюр. Той ни доказва, че понякога изобилието не е най- добрата идея.

Какво е „The Jam Experiment“?

Експериментът е направен в Калифорния в супермаркет, където американски изследователи поставят дегустационни маси за тестване на различни конфитюри. Изборът бил от шест различни вида. Четиридесет процента от минувачите приемат офертата с благодарност и опитват. И дванадесет процента от тях в крайна сметка дори взимат бурканче с конфитюр до касата.

Във втория кръг изследователите поставят 24 сорта сладко на дегустационната маса. Огромен избор. 60 процента от минувачите посягат към сладкото. Интересното тук е, че по-малко от 2 % купуват сладко.

Интригуващо нали?

Изводът тук е, че, колкото повече избор имаме, толкова по- трудно вземаме решение.

Светът, в който живеем е пренаситен от стимули. За това допринася в голяма степен и интернет. Тук трябва да се спомене феноменът “FOMO” или „Fear of missing out“,в превод страхът да не се изпусне нещо. Той предизвиква стрес, напрежение и несигурност.

Психологът Бари Швартц разглежда феномена в своята книга „Парадоксът на избора“, публикувана през 2004. В . нея той пише:

„Избирайте по- малко и се чувствайте по- добре“.

Още интересна информация: