В диалог с изкуството

В диалог с изкуството

Според изследователи човек прекарва средно 20 секунди пред един обект. Има и друг вариант- може да се наслаждава на изкуството като прекарва малко повече време и същевременно да научи някои неща за себе си.


Интересен факт е, че туристите прекарват пред най-известната картина „Мона Лиза“ средно 15 секунди. Това време не е никак много, за да се насладиш на такава известна творба. От свой опит ще кажа, че за жалост дори човек да иска да прекара повече време пред творбата, няма да има такава възможност поради тълпите от туристи, но сега ще говорим за нещо различно.

v-dialog-s-izkustvoto aleks draginova psiholog


Джеймс Палевски от университета в Пенсилвания във Филаделфия може да разпознае, когато туристите посещават доста пъти музей или това им е първия път. Някои искат да видят най-известните произведения на изкуството и да си направят „селфи“ пред тях и да публикуват във фейсбук, че са били точно на това място, заявява той. Той смята, че е много по-добре да се прекарва повече време пред едно произведение на изкуството, за да се слееш с него, да го разбереш, отколкото да обиколиш целия музей набързо.


Джеймс поставя задача на своите студенти да прекарат поне 20 минути пред това произведение, което изразява тяхната личност. Резултатите са поразителни: Който прекарва повече време с даден обект, възприема елементите на произведението, които му са убягали, когато го е гледал за няколко секунди. Човек трябва да разбере обекта и да научи от него. Това е главната цел- да получиш нещо, да възприемеш изкуството в неговите форми.
Някои полезни въпроси, които може да си зададеш в диалога между теб и произведението:

  1. Какво точно виждам? Какви нюанси, перспективи и връзки между предния и задния план възприемам? Какви детайли виждам, какво ми харесва и какво не?

  2. Как се чувствам, когато гледам обекта? Какви реакции наблюдавам у себе си? Какво точно мога да науча от произведението?

  3. Какво научих за себе си през това време?
    Разбира се, никой не е длъжен стриктно да отговаря на тези въпроси, важното е да почувства връзката с произведението на изкуството, било то книга, картина, музика и т.н. Отпуснете се, вгледайте се в детайлите, оставете творбата да ви покаже своята енергия, защото тя може да ви разкрие пътя към самия вас.